Hoe, hoelang en wanneer moet u de accu’s van uw scootmobiel opladen

De accu’s van een scootmobiel zijn net zo belangrijk als de benzine in een auto. Zonder accu’s rijdt de scootmobiel niet. Het is essentieel om de accu’s goed te laden én te ontladen. Als dit op een juiste wijze gebeurd dan gaan de accu’s langer mee en heeft u langer plezier van uw scootmobiel. Maar hoe vaak moet je een scootmobiel opladen? Wanneer moet je een scootmobiel opladen? Hoe lang moet je een scootmobiel opladen? Op deze vragen vindt u hier het antwoord.

 

Welke accu’s gaan er in een scootmobiel

Voor scootmobielen worden AGM, GEL of Lithium LFP accu’s gebruikt. De AGM en GEL accu’s gaan gemiddeld zo’n 3 tot 3,5 jaar mee. De Lithium LFP accu’s gaan gemiddeld zo’n 1500 tot 2000 laadbeurten mee.
Het is afhankelijk van de soort scootmobiel welke accu’s erin gaan. Niet alle scootmobielen zijn geschikt om uitgerust te worden met bijvoorbeeld Lithium LFP accu’s.
De accu’s in de scootmobiel leveren de brandstof (stroom) voor uw voertuig en bevorderen zo uw mobiliteit. Onderhoudt u de batterijen op de juiste manier? Laadt u ze bijtijds én op correcte wijze op? Dan voorkomt u dat u tijdens een rit plots stilstaat.
 

Hoe de accu’s van uw scootmobiel opladen?

Als u uw scootmobiel gaat laden gebruik dan sowieso altijd de bijgeleverde lader! Een andere lader gebruiken kan ervoor zorgen dat de accu’s eerder slijten. En doordat de acculader volautomatisch is, wordt het laadproces gestopt wanneer de accu vol is. U ziet dan een groen lampje op de acculader branden. Brandt het groene lampje niet? Dan is de accu dus nog niet volledig opgeladen en mag de scootmobiel nog niet van de lader afgehaald worden. Het laadproces onderbreken kan de accu’s ernstige schade toebrengen aan AGM of GEL accu’s. Wacht dus altijd tot het lampje op de acculader op groen staat! Zo draagt u bij aan de levensduur van de accu’s en uiteraard komt dat ook uw rijplezier ten goede.
Is uw scootmobiel voorzien van een Lithium LFP accu dan kunt u deze wel tussendoor even opladen en is het niet noodzakelijk het laadproces volledig af te maken. Houdt er rekening mee dat de levensduur van een Lithium LFP accu bestaat uit een x aantal laadbeurten. Laadt u de scootmobiel dus regelmatig tussendoor op dan zal de levensduur korter zijn.
Het opladen van de scootmobiel accu’s doet u door de oplader op uw scootmobiel aan te sluiten. Steekt daarna de stekker in het stopcontact. Let op: Zorg ervoor dat uw scootmobiel tijdens het opladen van de accu’s uit staat en dat de scootmobiel niet op een helling staat!
 

Hoelang moet een scootmobiel opladen?

De laadduur van scootmobiel accu’s varieert per model. Over het algemeen adviseren leveranciers de accu’s minimaal 12 uur en nooit meer dan 72 uur op te laden. Maakt u alleen maar korte ritjes met uw scootmobiel en legt u dus weinig kilometers af? Geadviseerd wordt dan om de accu’s van uw scootmobiel op te laden wanneer die tussen de 50% en 80% leeg zijn.
Heel belangrijk is het dat u de scootmobiel accu’s niet compleet leegrijdt dan wel te diep ontlaadt. Bijvoorbeeld als u lange tijd geen scootmobiel rijdt vanwege het (winterse) weer of door ziekte. U loopt dan het risico dat de batterijen niet meer zijn op te laden. Is daar sprake van? Dan moet u de accu’s laten vervangen. Lees hier alles over onderhoud en reparatie van uw scootmobiel
 

Wanneer moet u een scootmobiel opladen?

Voor een optimale levensduur van de accu’s is het goed deze nooit helemaal leeg te rijden. Maar de scootmobiel accu’s na elke rit opladen, is ook niet altijd nodig. Het hangt namelijk af van hoeveel kilometer u rijdt en wat de actieradius (de afstand die u met een volle accu kunt afleggen) van uw voertuig is.
Bijvoorbeeld: is de actieradius van uw voertuig 20 kilometer? En rijdt u er 10 kilometer mee? Dan kunt u nog even wachten met opladen. Voorwaarde is wel dat u de volgende dag niet meer dan 10 kilometer gaat rijden. Bent u dat wel van plan? Dan is het uiteraard zaak uw scootmobiel aan de oplader aan te sluiten en het laadproces volledig te doorlopen.
Kortom, wanneer u de scootmobiel accu’s moet opladen hangt dus ook van uw rijgedrag af. Wilt u bijdragen aan een optimale levensduur van de accu van uw scootmobiel? Dan is het raadzaam om de accu’s pas op te laden als deze meer dan de helft leeg zijn. Voorkom dat u de accu’s helemaal leegrijdt! Als de accu’s helemaal leeg zijn dan moeten deze vervangen worden. Gebruikt u gedurende een langere periode uw scootmobiel niet? Dan is het advies voor de GEL en AGM accu’s, om deze eens in de 3 à 4 weken 24 uur aan de lader te leggen. Het advies voor de Lithium LFP accu's is om deze eens in de 2 weken aan de lader te leggen. Doe dit in een droge en goed geventileerde ruimte. Zo bevordert u de levensduur van de accu’s van uw scootmobiel.
 

Vragen over scootmobiel accu’s opladen of aankoop?

Heeft u vragen over de aankoop van accu’s? Over het gebruik ervan of onderhoud van uw scootmobiel? Of overweegt u een scootmobiel te kopen? Wij helpen u daar graag bij. Vul ons contactformulier in of bel voor meer informatie gratis met onze klantenservice: 0800 - 1918.