De overheid moet een nieuwe weg inslaan, stabielere scootmobiel is de oplossing

31 januari 2023 komt NU.nl met het volgende nieuwsbericht naar buiten: "Zijn scootmobielen wel veilig? Veel ongevallen zijn door experts te voorkomen".  Experts van Veilig Verkeer Nederland en het SWOV (Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) zijn het erover eens, een scootmobiel moet veiliger en stabieler. Het aantal ongevallen met een scootmobiel loopt de afgelopen jaren hard op en als er niets veranderd dan zullen de cijfers door de vergrijzing nog verder oplopen.


 

Veilige scootmobielen

Het is belangrijk dat hier snel een oplossing voor komt. De scootmobielen die nu door de gemeente via de WMO geleverd worden zijn over het algemeen driewiel scootmobielen. Dit zijn juist de modellen waar de meeste ongelukken mee gebeuren. Veilig Verkeer Nederland pleit voor stabiele scootmobielen. Een vier- of een vijfwiel scootmobiel is vele malen stabieler en kan voor een drastische verlaging van het aantal verkeersslachtoffers zorgen. 
 

Nieuwe regels voor scootmobielen

Minister Habers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft aangegeven dat hij bezig is met het opstellen van nieuwe regels voor gehandicaptenvoertuigen. Hierin gaat hij rekening houden met de adviezen van het SWOV. Zij adviseren onder anderen dat de scootmobielen een verbeterde stabiliteit moeten krijgen door het ontwerp aan te passen en dat er een rem voorziening moet komen op een scootmobiel. 
 

Wilt u graag advies over de aanschaf van een scootmobiel? Wij helpen u verder. Bel ons op 0800 - 2020 of kom langs in onze winkels.